Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Η Επαρχία της Αλμωπίας


Ο νομός Πέλλας αποτελείται από 3 επαρχίες, μία εκ των οποίων είναι η επαρχία της Αλμωπίας. Η Αλμωπία βρίσκεται σε λεκανοπέδιο που περιστοιχίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα της από τα όρη Βόρρας, Τζένα και Βέρμιο, στα ανατολικά από το όρος Πάικο και νότια ανοίγεται η εύφορη πεδιάδα που διασχίζεται από τον ποταμό Μογλένιτσα. Η συνολική έκτασή της καλύπτει, 1.021 τετρ. χιλιόμετρα.
Η Αλμωπία κατοικήθηκε από τους Άλμωπες, την εποχή του Χαλκού (3000-1100 π.Χ.). Η ετυμολογία της λέξης Αλμωπία, είναι:  «άλμα» και «ωψ» και η ερμηνεία της ορίζεται ως η περιοχή που εγκαταστάθηκαν οι Άλμωπες (οι γίγαντες με την αναπτυγμένη όψη).
Σημαντικά γεγονότα σημάδεψαν την ιστορική διαδρομή της Αλμωπίας, η οποία χρονολογείται από το 3000 π.Χ. ως τις μέρες μας. 
Η εκδίωξη των Αλμωπιαίων, από τους Μακεδόνες στα πλαίσια της επεκτατικής τους πορείας (6ος αιώνας ΠΧ), η απελευθέρωση της περιοχής από τα ελληνικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμου (1912), η εγκατάσταση των
προσφύγων μετά την μικρασιατική καταστροφή (1922), η μετονομασία της περιοχής από "Ενωτία" σε "Αλμωπία" (1927), η αιματηρή είσοδος των Γερμανών στην περιοχή (2ος παγκόσμιος πόλεμος), είναι ελάχιστα από τα σημαντικότερα γεγονότα που συγκλόνισαν την ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας.
Η Αλμωπία διοικείται από τον Δήμο Αριδαίας και τον Δήμο Εξαπλατάνου. Πρωτεύουσα της επαρχίας είναι η Αριδαία, με μόνιμο πληθυσμό περίπου 11.000 κατοίκους. Ο Δήμος Αριδαίας, αποτελείται από 16 δημοτικά διαμερίσματα, μεγαλύτερα εκ των οποίων είναι οι Πρόμαχοι (1.862 κάτ.), η Άψαλος (1.254 κάτ.), το Λουτράκι (1.188 κάτ.), η Πολυκάρπη (1.141 κάτ.) και η Σωσάνδρα (1.174 κάτ.).
Η αρχική της ονομασία της Αριδαίας ήταν "Σούμποτσκο" και αργότερα μετονομάστηκε σε "Αρδέα" εξαιτίας των πολλών νερών (ρήμα αρδεύω). Το όνομά της προέρχεται από την ομώνυμη αρχαία πόλη της Αλμωπίας, που είχε ονομαστεί έτσι προς τιμήν του Φιλίππου Γ’ του Αριδαίου, ετεροθαλούς αδελφού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου